torsdag 30 oktober 2014

Enkel Grannäsglädje

 
Har just pratat med en utflyttad och en inflyttat Grannäsbo och tänk vad man blir glad bara av att prata med Grannäsbor!
A som numera är Umeåbo sa: "Idag blir man så glad för man ser solen och den blå himlen!"
Självklart, men ibland glömmer man bort det enkla...

onsdag 29 oktober 2014

Anders Blixtben

Årets flacklamm har blivit stor
 
eller Blixten som han från början kallades, har blivit stor. Blixtben är tingad och kommer att gå som avelsbagge i en besättning ovanför Umeå.

tisdag 28 oktober 2014

Låga moln

Molnen ligger som brandrök över sjön
 
Efter förra veckans minusgrader och ishalka har vi ikväll +12 grader och regn. Idag var det dock fint väder men emellanåt låg molnen så lågt att det kändes som dimma, riktigt besvärligt med sikten när jag skulle köra hem vid 17-tiden. Ja, det är verkligen fram och tillbaka och upp och ner med vädret -ena dagen ullångkalsonger och dunjacka och andra dagen tunn jacka...

torsdag 23 oktober 2014

M eller mm

M som kattunge
 
Här på gården har vi 4 katter varav alla är honor... Det är Mulan och hennes två döttrar och så är det M. Alla härstammar från vår första katt Mimmi men hon är sedan länge borta. Mulan och M´s mammor var kusiner men de är mycket olika både till sätt och utseende och kommer väl inte alltför väl överens. Under vintern är alla katterna hemma men under sommarhalvåret är de borta i perioder.
Sedan i juni har M inte varit hemma alls utan kommit och gått hos våra grannar på Fingermyran så jag har på ett ungefär haft koll på henne... Men så i tisdags kom hon hem och har varit hemma sedan dess. Och vad hon äter! Tycker att hon är lite väl rund om magen men hoppas att det är för att hon äter så mycket... eller så blir det mm!

onsdag 22 oktober 2014

Färgrikt runt maten


Så här på hösten när hönsen utfodras blir det lätt trängsel runt matskålen när det är många hungriga ungtuppsmagar som kurrar.

tisdag 21 oktober 2014

Fynd...

Sommarens alla loppisar har nu vintrat in men ibland(!) hittar man saker i skåpen som gör sig påminda...


"Ett fynd är något du inte har användning för till ett pris du inte kan motstå."
Franklin Jones
 
Så sant, men tänk så tråkigt det skulle vara om man aldrig gjorde några fynd...

måndag 20 oktober 2014

Bjurholmare

Både folk & fä av Bjurholmare ;-)
 
I helgen har jag sålt iväg två flockar med Bjurholmshöns och jag tror att "Bjurholmarna" kommer att få det bra i sina nya hem.

söndag 19 oktober 2014

Rökt

Proffsutrustningen...
 
Igår rökte jag kalkon. Här på gården rökte farfar tidigare men han har överlåtit både rök, redskap, anteckningar och litteratur till mig. Men eftersom röken är rejält stor ville jag inte börja med den, har därför gått och funderat på hur jag ska kunna pröva i mindre skala. När jag dessutom fick en "lagom" liten kalkon (2,5-3kg) av min syster, vid förra veckan slakt så var det ju bara att sätta igång -dock var farfars rök fortfarande stor... Kom då på att det fanns en rök i ett av uthusen vi "ärvt".
Så i fredags när dottern tittade förbi hjälptes vi åt att frakta hem röken och skrubba den ren. Sedan proveldade vi både för att se hur den fungerade och för att få den riktigt ren. Tror att röken i första hand är tänkt att röka fisk i (hittade en väl lagrad abborre längst in...)
Ska väl tillägga att jag saltade in kalkonen redan i torsdags så det blev två dygn i salt. Och så igår rökte jag kalkonen som precis rymdes i rökutrymmet...
Köttet blev jättebra, så nu blir det till att röka mer kött. Ska nog prova både älg, får och tupp i omgångar i höst och eftersom rökutrymmet inte är så stort blir det inte så stor förlust om det misslyckas ;-)

tisdag 14 oktober 2014

Nattligt besök


Nu är årets lamm- och fårslakt över för i år. Känns skönt att det är gjort innan kylan och snön börjar komma. I år ska vi även skicka iväg lammskinnen för beredning så de är saltade och ihopvikta. Men i morse när jag kom ut så saknades två. Ett hittade jag i hästhagen men det minsta var borta. Att döma av spåren så var det räven som varit framme och försett sig. Ja, det gäller att komma ihåg att stänga för hönsen inför natten...

lördag 11 oktober 2014

Lammslakt

 
Idag är det utsålt på alla topplatser runt gårdsplanen - årets lammslakt har börjat!

onsdag 8 oktober 2014

Jämn fördelning

 
Jag har fått väldigt många lyckade ruvningar i sommar på mina Bjurholmshöns, så det finns ungdjur till salu. Men eftersom det är en lantras som ska räddas till eftervärlden så är det viktigt att balansen på de djur som säljs kommer från så många ursprungsdjur som möjligt.
De försäljningar av genbanksdjur som görs från vår flock sker med genbanksansvariges kännedom och godkännande.

tisdag 7 oktober 2014

På egna vingar


Nu är det höst på alla håll och kanter. I slutet av förra vecka var jag nere i höga kusten på ridkurs då denna familj med svanar var ute och flög för att träna sina ungdomarna inför flytten. Ja, det gäller att lära sin barn, oavsett vilken sort, hur man ska göra och uppföra sig för att klara sig i vuxenlivet...

torsdag 2 oktober 2014

På en lastpall

 
Ute på gården springer det höns i alla storlekar just nu. Här är några av kycklingarna från kullarna i juni och juli uppflugna på en lastpall.