tisdag 22 januari 2013

Kött

Ulrika -ett mycket naturligt får...
 
Idag så går debatten hög angående att vi svenskar äter för mycket kött. Har man sett på nyhetskanalerna så är vinklingen att det kommer att bli skatt på köttet. Läser man däremot jordbruksverkets artikel som ligger som grund för denna "nyhet" så får man lite andra perspektiv.

"Som konsumenter kan vi stärka en hållbar produktion genom att välja kött med omsorg. Med omsorg menar vi framförallt att välja bort det köttet som har störst miljöpåverkan och produceras med bristfällig djuromsorg. Vi behöver kunskap, guider och märkning för att kunna göra medvetna val. Frivillighet behöver kompletteras med offentliga styrmedel på internationell nivå.
– Regler, miljöskatter och subventioner kan styra i rätt riktning. Men det är avgörande att dessa är på en internationell nivå. Annars riskerar man bara flytta produktionen dit där regelkraven och skattebördan är lättast, inte där produktionen är hållbar, förklarar Gabriella Cahlin."

Sedan får man ju hoppas att det inte dyker upp någon beslutsfattande ideolog av det mer fanatiska slaget med köttfria måndagar! Som dessutom gör att vi får skatt på naturligt svenskt kött vilkett ökar importen från djurfabriker med betydligt sämre djurhållning i ett annat land, långväga transporter bort...

2 kommentarer: