måndag 28 oktober 2013

MV-prov

Tackornas hösthage i Karlsbäck
 
Idag kommer veterinären och tar prov på fåren för att utesluta sjukdomen Maedi Visna. Vi har faktiskt varit med sedan starten av provtagningarna 1993 och det har aldrig påvisats någon smitta i vår besättning och vi har därmed MV-fri besättning. Dock behöver vi vart tredje år ta nya blodprov för att upprätthålla vår status, så nu är det dags igen.

Var in på SVAs sida och kollade vad som stod om MaediVisna:
Maedi betyder andnöd på isländska och visna betyder hopskrumpning, borttynande. Detta är de typiska symtomen för maedi-visna och de uppträder på äldre får. Orsaken är en kronisk infektion med lentivirus. Utgången är fatal.
Hos flera djurarter finns artspecifika lentivirus, bland annat HIV hos människa, FIV hos katt, EIAV hos häst, BIV hos nöt, CAEV hos get. Getter kan infekteras av fårets maedi-visnavirus och bilda antikroppar, men infektionen ger knappast några symtom.
Ett officiellt frivilligt kontrollprogram för maedi-visna har funnits i Sverige sedan 1993. En förenklad variant kom 2005 och de båda programmen löper parallellt. Målet med programmen är frihet från maedi-visna i den svenska fårpopulationen. Nu (2010) är cirka 3000 svenska fårbesättningar (över 125 000 tackor) förklarade fria från maedi-visnavirus och mer än 200 000 tackor (över 80 procent av populationen) är med i kontrollprogrammen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar