fredag 5 november 2010

Guy Fawkes Night

Hösten 2003 åkte jag genom jobbet till Wales. En av kvällarna var det nått på G och vi skulle vara med. Det visade sig att det var Guy Fawkes night och jag hade inte hört talats om denna högtid tidigare. Som alltid när jag vill få "lite kött på bena" så kollar jag vad som finns på Wikipedia:

Guy Fawkes night, även kallad Bonfire Night och Fireworks Night, firas sedan 1606 den 5 november i Storbritannien och Nya Zeeland och påminner om valborgsmässoafton, skillnaden är dock att ovanpå brasan finns en halmdocka föreställande Guy Fawkes. Innan brasan tänds brukar barnen be om a penny for the Guy.
Den firas i åminnelse av misslyckandet av den s.k. krutkonspirationen 1605. Festen firades ursprungligen som en protestantisk protest mot det katolska helgonfirandet.
Krutkonspirationen, en sammansvärjning, som några katoliker i England ingick i syfte att spränga det brittiska parlamentshuset Westminster Palace med den protestantiske kungen Jakob I, hans familj, hans ministrar och parlamentets medlemmar i luften samt därigenom bana väg för en mot katolicismen gunstig styrelse.Huvudmännen för komplotten var Robert Catesby, planens egentlige uppfinnare, och Thomas Percy. De hyrde en källare under överhusets sessionssal och samlade där 36 tunnor innehållande omkring 2500 kg krut. 5 november 1605 skulle parlamentet sammanträda, och en av de sammansvurne, Guy Fawkes, åtog sig att i verkställa antändningen.
De sammansvurna ville dock rädda katolska parlamentsledamöter från en säker död, vilket ledde till att planen avslöjades. Tio dagar före parlamentets öppnande mottog den katolske lord Mounteagle ett anonymt brev, i vilket han varnades för att infinna sig vid tillfället. Man gjorde en undersökning och krutfaten påträffades och Fawkes greps. De övriga flydde, Catesby och Percy dog i flykten, medan de övriga tillfångatogs och avrättades 30 och 31 januari 1606. Två månader senare blev jesuitordens högste medlem i England, Henry Garnet, anklagad för att ha känt till planerna och även han avrättades. En strängare behandling av katolikerna i England inträdde efter denna konspiration.
Till åminnelse av att konspirationen avslöjades firas Guy Fawkes Night

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar