lördag 26 juli 2014

Älgörtsdricka

 
I veckan har jag gjort Älgörtsdricka för första gången. Lite överraskad blev jag att det hade en smak av mandel -jättegod! Eftersom jag inte visste hur mycket det skulle bli så gjorde jag i en 10-litershink. Nu blev det ju förvisso inte 10 liter saft men nästan 7 liter! Så i morgon när det är loppis ska jag ta med några flaskor till försäljning.

Tycker att det är fascinerande att en växt som finns i hela Sverige och som enligt många ska vara mycket nyttig inte är mer använd. Detta hittade jag när jag letade fakta på nätet och i böcker om älgörten:
 • Filipendula ulmaria, älgört eller älgräs.
 • Örten hette tidigare Spiraea ulmaria och fick ge namn åt det första syntetiskt framställda salicylsyrepreparatet, Aspirin.
 • Preparat innehållande salicylsyra kan förebygga cancer och förhindra att den sprider sig. Tre studier som publicerats i ansedda The Lancet visar att salicylsyra hindrar eller hejdar t.ex. cancer i mag-tarmkanalen, prostata och livmodershalsen.
 • Är en ört som är riktigt bra vid halsbränna, gaser i magen, orolig mage, magkatarr, gastritis, magsår, uppkördhet, rapningar och allt som hör magsäcken till.
 • Fungerar även tillfredställande som febersänkande ört, mot huvudvärk, migrän och spänningshuvudvärk både som behandlande och förebyggande medel.

2 kommentarer:

 1. Jag har tänkt att jag ska prova i flera år, men det har inte blivit av. Nu är det nog för sent, men kanske nästa år!? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gissar att det kan vara för sent nere hos er för i år. Ska gå och se om jag hittar fler blommor eftersom jag fick beställning på mer Älgörtsdricka men det är i slutet av blomningen här så det kan bli lite knepigt.

   Radera