lördag 17 januari 2015

Egen majonnäs

 
Just nu lägger mina höns ganska bra med ägg och då blir det en hel del bak men även annat för att "sätta sprätt" på äggen. Eftersom jag inte tål några mjölkprodukter använder jag annat än smör/bregott på mina smörgåsar bla olika varianter av margarin. Ibland har jag använt majonnäs för att ersätta margarinet och det är oftast bättre i smak. Under mellandagarna hittade jag detta recept som är enkelt, snabbt och smakar bra.

Majonnäs med stavmixer ca 2.5 dl
-utan att det blir några äggvitor över!

Ingredienser:
•1 ägg
•2 tsk vitvinsvinäger
•3 krm salt
•1 krm vitpeppar
•1 tsk dijonsenap
•2 dl (170 g) matolja (eller annan olja med neutral smak t.ex. rapsolja)

Utrustning du behöver:
• stavmixer samt hög burk/tillbringare

Gör så här:
Mät upp alla ingredienser i den höga skålen som hör till mixerstaven. Se till att alla ingredienser har samma temperatur (låt gärna stå i rumstemperatur några timmar) annars är risken stor att majonnäsen skär sig.
Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5 sekunder!
Nu är majonnäsen klar!

•Om majonnäsen skär sig så kan man rädda den genom att lägga en äggula i en annan skål och sedan tillsätta den skurna majonnäsen matskedsvis under vispning. (har inte behövt pröva ännu efter två satser)

Hållbarhet och förvaring: Minst 1 månad i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar