fredag 10 december 2010

Nobeldagen

Som alltid när jag vill veta mer så kollar jag på Wikipedia och dessa rader har jag klippt därifrån:

"Nobelpriset är årliga internationella utmärkelser som tilldelas av skandinaviska kommittéer som ett erkännande av kulturella och vetenskapliga framsteg. Testamentet av kemisten Alfred Nobel, uppfinnaren av dynamiten, fastställde priserna 1895. Priserna i fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och fredsarbete utdelades första gången 1901. Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne instiftades av Sveriges Riksbank 1968 och delades ut första gången 1969. Trots att det tekniskt sett inte är ett Nobelpris, har dess tillkännagivande och presentationer gjorts tillsammans med de andra priserna, med undantag för fredspriset som delas ut i Oslo, Norge. Varje Nobelpris anses som den mest prestigefyllda utmärkelsen inom sitt område."
Prisutdelningen och nobelfesten sker den 10 december på Alfred Nobels dödsdag i Stockholm och Oslo varje år sedan 1901. Uppehåll har dock gjorts i samband med första världskriget och andra världskriget.
Varje mottagare, eller pristagare, presenteras med en guldmedalj, ett diplom och en summa pengar som är beroende på Nobelstiftelsens inkomster det året. År 2009 var varje pris värt 10 miljoner kronor. Priset kan inte tilldelas postumt, ett pris får heller inte delas av fler än tre personer."

Många har nog funderat många gånger vilka pristagarna är och jag med dem. Två som jag tycker borde fått Nobelpriset eftersom de har gjort mycket gott inom sitt område och verkligen fått folk att reagera är Mahatma Gandi och Astrid Lindgren!  -"Hur tänkte man...?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar