onsdag 13 januari 2010

Snabb, snabbare, sköldpadda


Den större av sköldpaddorna

Vi har haft fiskar och sköldpaddor i flera år. Sköldpaddorna är sonens och fiskarna dotterns. I somras beslöt vi att fiskar och sköldpaddor skulle få komma ut på "semester". Vi satte två kragar på lastpall och klädde insidan med dammduk. För att hålla igång vattnet samt rena det satte vi ner dammpumpen. I början var vi lite oroliga för om sköldpaddorna skulle äta upp fiskarna och om katterna skulle äta upp både sköldpaddor och fiskar men det var inget problem. Däremot blev det problem när det av misstag blev ca 13 grader i vattnet. Sköldpaddor som man tror blir långsammare och långsammare av kyla hade passat på och försett sig med fiskar. När det blev kallt stod fiskarna still i "klumpar" -så det var bara för sköldpaddorna att ta för sig!
Har även märkt att sköldpaddorna mycket snabbt ser skillnad på vad det är för mat som serveras. I dag när jag la ner några mycket vintertrötta "spyflugor" som tinat fram var den stora sköldpaddan mycket snabbt framme. Även i somras när jag la ner små maskar satte hon rekord i dammsim!

Något vi upptäckte snabbt var att akvariefiskar, typ neontetror, som syns väldigt bra i akvarium inte alls syns i damm, därför inskaffades fyra guldfiskar.


Guldfiskarna som köptes i somras

I höst tog vi in "dammen" och bytte ut dammpumpen mot akvariepumpen. Det var ett bra byte, sedan i september har jag aldrig behövt rengöra filtret medans jag i somras fick rengöra filtret i dammpumpen 1-2ggr i veckan!


Fiskarna har lärt sig hur nära sköldpaddorna man kan simma...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar