torsdag 12 augusti 2010

Stjärnfall

Ska man måsta vá vaken i natt? Ja det verkar inte bättre, för man lär ju inte vara med nästa gång, dvs om 130 år!

"Om det är klart väder i natt kan man iaktta ett vackert skådespel i nordost. Det är meteorskuren Perseiderna som syns som stjärnfall på natthimlen.

I går - den 11 augusti - kom jorden in i meteorsvärmen Perseidernas stoftmoln. Det är ett årligt återkommande fenomen, som ger upphov till stjärnfall på natthimlen. Stjärnfallen är som kraftigast natten mellan den 12 och 13 augusti. Då kan man observera tiotals stjärnfall i timmen.
Stjärnregnen är synliga för blotta ögat om vädret är klart. Månen är ny, vilket innebär att starkt månsken inte stör observationerna. Stjärnregnen från Perseiderna syns i nordost, mellan stjärnbilderna Perseus och Kassiopeja.
Stjärnfall uppstår då sandkornssmå meteorpartiklar kolliderar med jordens atmosfär och förbränns. Meteorströmmen Perseiderna består av stoft som Swift-Tuttles komet har spridit ut längs sin bana. Swift-Tuttles komet är en periodiskt återkommande komet med en omloppstid på cirka 130 år."
Information hämtad från YLE och bild från Wikipedia.

2 kommentarer:

  1. Jag och Carro satt i 20-30 minuter ute på uppfarten och under den tiden såg jag 3 och Carro 1. Sedan blev det dimma...

    SvaraRadera