söndag 31 januari 2010

Blicka framåt

Att titta alltför mycket bakåt är som att titta på ett vargspår efter ett halvår -borta! Och vargen var borta redan när du såg spåret...

lördag 30 januari 2010

Grundlurad

Vad ska man tro och vem ska man tro på?
Även jag har varit på en av "Kapten Klännings" föreläsningar dvs den fd länspolismästare som åkte land och rike runt och föreläste om jämställdhet, etik och moral och som nu sitter häktad för misstanke om våldtäkt mot barn. Jag har inte svårt att förstå vad han gjort, tyvärr är det alltför vanligt, men vad jag inte kan förstå är hur han kunnat stå upp framför folk och föreläsa och dömma andra människor för deras handlingar när det är han själv som han talar om...
Fraserna:
- Insatt i ämnet.
- Han vet ju vad han talar om.
får nu en helt annan innebörd...

fredag 29 januari 2010

Nöden har ingen lag...


Jag har en tid haft problem med att det är glapp både här och där i min telefon. Efter att i en vecka försökt att förstå och hantera en ny telefon åkte tejpen fram i omgångar och nu är jag ganska nöjd med min gamla telefon igen. -Hoppas att tejpmetoden fungerar ett bra tag framöver. Även om det kan tyckas som att jag är innovationsfientlig så är det faktiskt så att jag helt enkelt inte har tid och lust att ringa upp alla som jag av misstag har "tryckt bort" när jag tänkt svara....

torsdag 28 januari 2010

Mjölk eller ej

Jag tillhör den del av jordens befolkning som inte mår bra av mjölk. Har inte riktigt vetat vad eller hur mycket jag tål men efter att ha provat mig fram och tillbaka i fem år så är jag nu ganska säker på att jag är mjölkallergiker. I helgen läste jag igenom informationsmaterial om IBS (Irritable bowel syndrome) men kände inte riktigt igen mig men när jag hittade bra fakta kring mjölkallergi så var det "klockrent". Eftersom jag vet att det är fler som inte riktigt vet har jag klippt ut följande om mjölkallergi:

Klipp från http://www.allergisidan.com/matallergi.htm
  • Laktosintoleranta är intoleranta mot mjölksockret (men kan äta mjölkprodukter som är laktosfria eller reducerade) medans mjölkallergiker är allergiska mot mjölkproteinet och måste avstå helt från produkter som innehåller mjölk som fil, yoghurt, ost etc.
  • Mjölkallergiker kan även få symptom om de får mjölkprodukter på huden tänk på att många hygienartiklar som tvål, schampo osv innehåller mjölkprodukter ex. tvålen Lactacyd).
  • Behandlingen är en kost helt fri från mjölk och livsmedel där mjölk ingår. Tänk på att det kan räcka med att få mjölkprodukter på huden för att ge symtom.

Klipp från http://www.celiaki.se/jag-ar/MJOLK/
  
   Symtom
Vissa får enstaka symtom medan andra drabbas av flera symtom i olika kombinationer. Reaktionen kan dröja olika länge beroende på vilket av mjölkens proteiner man inte tål. En del reaktioner kräver medicin och ibland även akut vård. Symtomen kan delas in fem huvudgrupper:
  • Mag-tarmsymtom, t.ex. diarré, förstoppning, kräkningar, tjocktarmsinflammation med blödning, magont och nedsatt förmåga att ta upp näringsämnen.
  • Hudsymtom, t.ex. eksem, utslag och klåda.
  • Luftvägssymtom, t.ex. hosta, snuva och astma.
  • Anafylaxi. Akut allergisk reaktion, även kallad allergisk chock.
  • Allmänna besvär som sömnrubbningar, slöhet, överaktivitet och försenad viktutveckling.
   Diagnos
I de allra flesta fall kan diagnos endast ställas genom att man tar bort mjölkproteinet ur kosten en tid och sedan gradvis tillsätter det igen. Detta ska ske under läkares ledning. Symtomen ska försvinna och återkomma tydligt vid kostförändringen.
Ibland kombinerar man detta med tarmundersökning, blodprov eller hudtest. Man kan vara allergisk mot mjölkprotein även om pricktester och blodprov är negativa.

Tiden läker sår...




Valentínós sår har läkt fint men han kommer nog att få behålla en extra böj på nosryggen. Däremot är han löjligt rädd om sitt huvud så det går ju nästan inte att ta kort... Det är både för- och nackdelar med gamla kloka hästar...
Tackorna som varit sjuka under hösten är också pigga. "P" har nästan inget kvar av sin vätskefyllda boll på bogen och Jill som inte kunde resa sig är helt återställd.

onsdag 27 januari 2010

Hurrvigt


Snötäckt Thóra idag

Idag är det "hurrvigt" väder och jag är glad att jag kan arbeta hemma. I kväll skulle jag varit på möte i Umeå, 10mil enkel väg, men det blev inställt pga ovädret -bra beslut.

Valpens prickar

Vi vill ju alla vara med och känna oss betydelsefulla... klicka här så får du se en som blev betydelsefull
om än kanske bara för en kort stund, men ändå...

tisdag 26 januari 2010

Nya ord

Jag har hört några ordsammansättningar som för mig är nya och alla har med intelligens att göra, hmm...
  • Intellektuell anorexi
  • Intellektuellt prostituerad
  • Intellektuell bulimi
Måste säga att det tar en stund att fundera kring dessa ord, i alla fall för mig. Kanske beror det på att jag har ett annat favorituttryck: Innovationsfientlig.

Klackarna i taket


Idag ska B operera sin höft, så snart är B & B och slänger sina lurviga på dansgolvet igen. Tur att B & B dansar utom tävlan för annars hade F med danskavaljer fått se upp! Lycka till B.

måndag 25 januari 2010

Temysteriet

Nu har jag fått svar från Tehörnan och det förlorade paketet är och förblir borta, man kan ju undra vem i Sverige som fått sig 1kg gott te gratis?... I vilket fall så kommer Tehörnan att skicka ett nytt paket, så det löste sig snabbt och enkelt!

Med en enkel tulpan...


Grattis på 16-årsdagen!
Ja, nu är det 16 år sedan jag blev tvåbarnsmor och det har även gått några år sedan sonen i sin frusteration över att han inte var över 140cm och kunde åka radiobil på Grönalund och Liseberg, utbrast:
-Jag kommer att bli dvärg! Grattis!

söndag 24 januari 2010

Efterlysning

Här är det inget the-party. Mitt paket från Tehörnan har kommit bort så jag har skickat ut en efterlysning, hoppas få svar i början av nästa vecka. Fortsättning följer...

lördag 23 januari 2010

Från det en till det andra

Idag skulle jag vända på en blomma som dragit sig till ljuset. Då såg jag några gamla blad. Drog loss dessa men si då följde en planta med. Oj då. Jaha, sätta om. Hämta jord, kruka i källarn. Sätta om. Oj, den blomman behöver visst också lite jord. Mer jord. Oj, den skulle ha varit nedklippt och fått ny jord. Och den behöver en annan ytterkruka. Ner i källar´n. Oj, pelargonerna behöver nog lite vatten. Föresten skulle nog dom varit uppe i ljuset så att jag för en gångs skull har pelargoner som blommar i juni och inte i augusti. Upp med pelargoner. Vattna
Tänk vad det ena leder till det andra och helt plötsligt har jag en jordsäck på köksgolvet och total kaos men kanske har jag blommande pelargoner i juni...

Min lilla röda


Min lilla röda...

I min lilla röda fårbok står ALLA lamningar som vi haft sedan vi startade med Gutefår 1992. Där har jag skrivit in betäckningar, lamningar, hur tackan varit före, under och efter lamning -ja, i stort sett allt som avelsmässigt har betydelse. En mardröm vore om den kom bort, hemska tanke, hé é rackt så man hurrves!
Kollade idag hur det såg ut om risken för vinterlamm var över för den här gången -och det var det. Eftersom jag särade på tackor och baggar 5e augusti så ska det enligt snabbtabellen, se nedan, kommit lamm omkring 28e december om nån av tackorna skulle ha hunnit bli betäckt innan eller senast 5e augusti.


Snabbtabell för beräknad lamning

fredag 22 januari 2010

Inte alla hästar

I morse vid 5.30 vaknade vi av att hundarna skällde. Min man gick upp för att kolla vad det var. Han såg inget men han sa något om att det lät som hästar... Jag som är TRÖTT på morgon hörde inget! Eftersom jag skulle iväg och jobba så gick jag ut strax efter 6 och vad möter mig ute på gårdsplanen? Jo, Thóra och Stjarna som hade tagit sig ut ur hagen. Så det första jag fick göra i morse var att se till att jag hade alla hästar hemma!

onsdag 20 januari 2010

God last


Dom flesta normala människor har någon form av last i sitt liv. En av mina är Marshmallows och då ska det vara Little Becky eller Rocky Mountain -de är de bästa sorterna, dom andra kan jag vara utan!

tisdag 19 januari 2010

Herrarna som...


Herrarna som lockar till skratt...

måndag 18 januari 2010

Tore och Herman

Min dotter var hemma i helgen och när vi sitter och dricker te vid köksbordet säger hon:
- Har du hört den här om Tore?
- Tore?, Vilken Tore?, frågar jag.
- Jamen, Dollar-Tore. Har du hört den där om Herman då, Fis-Herman?, frågar min dotter.
- Nä, svarar jag och fattar absolut inget.
- Vaddå, Dollar-Tore och Fis-Herman?, frågar jag.
- Jo, en del som inte riktigt kan det här med engelska språket har inte förstått att butiken heter Dollar$tore och halstabletten heter Fishermans friend...

Gud, vad jag skrattade!

lördag 16 januari 2010

Dressyr

Så här långt har jag inte kommit i min dressyr av gårdens djur men med nytt år så kommer ju nya mål ...klicka här så får ni se vad andra kan

fredag 15 januari 2010

Landsbygdsutveckling?


-Att inte göra något är också landsbygdsutveckling men åt vilket håll går den utvecklingen?

Tam Norrlänning?

Läste i morse detta på MSN:
”Vild utrotningshotad tigerhona med ungar har filmats i Sumatra
Långt inne i Sumatras regnskogar har Världsnaturfonden WWF fått unika videobilder på en utrotningshotad tigerhona med ungar. Idag finns endast 400 tigrar kvar på Sumatra, vilket bland annat beror på skövlingen av den tropiska skogen och illegal jakt. WWF uppmanar nu skogsbolagen att arbeta för att bevara regnskogen på Sumatra för att säkra de sista vilda Sumatratigrarna.”

Undra när vi får läsa följande:
”Tam utrotningshotad kvinna med barn har filmats i Grannäs
Långt inne i Norrlands skogar har Världsnaturfonden WWF fått unika videobilder på en utrotningshotad kvinna med barn. Idag finns endast 18 skrivna kvar i Grannäs, varav 3 är under 25 år. Detta tros inte bero på skövling av den norrländska skogen eller illegal jakt. WWF uppmanar nu alla som äger fastigheter i Norrland att bosätta sig på fastigheterna för att bevara Glesbygden i Norrland och för att säkra de sista tama Norrlänningarna!.”

torsdag 14 januari 2010

Nu blommar löken


18 oktober planterade jag mina amaryllislökar och enligt medföljande beskrivning stod det att dom skulle blomma 6-8 veckor efter plantering dvs dom skulle ha blommat mellan 1:a och 3:e advent!

-Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge! 

Fast nog hade det varit roligt om dom blommat till jul...

onsdag 13 januari 2010

Klarsynthet


Idag har jag gjort något jag tänkt göra länge -putsa mina glasögon. Tänk vad en sån liten sak gör skillnad...
Upptäckte i min klarsynthet att det är Knut som har namnsdag idag, tjugonda Knut -då dansas julen ut. Det hade jag helt missat. Ja,ja det är bara att börja plocka bort julen då men jag tror nog att jag väntar till på fredag eftersom vår gran är så otroligt fin i år, gissar att den max släppt femtio barr sedan vi tog in den dagen före jul.

"Snart är glada julen slut, slut, slut.
Julegranen bäres ut, ut, ut.
Men till nästa år igen
Kommer han vår gamle vän,
Ty det har han lovat. "

Snabb, snabbare, sköldpadda


Den större av sköldpaddorna

Vi har haft fiskar och sköldpaddor i flera år. Sköldpaddorna är sonens och fiskarna dotterns. I somras beslöt vi att fiskar och sköldpaddor skulle få komma ut på "semester". Vi satte två kragar på lastpall och klädde insidan med dammduk. För att hålla igång vattnet samt rena det satte vi ner dammpumpen. I början var vi lite oroliga för om sköldpaddorna skulle äta upp fiskarna och om katterna skulle äta upp både sköldpaddor och fiskar men det var inget problem. Däremot blev det problem när det av misstag blev ca 13 grader i vattnet. Sköldpaddor som man tror blir långsammare och långsammare av kyla hade passat på och försett sig med fiskar. När det blev kallt stod fiskarna still i "klumpar" -så det var bara för sköldpaddorna att ta för sig!
Har även märkt att sköldpaddorna mycket snabbt ser skillnad på vad det är för mat som serveras. I dag när jag la ner några mycket vintertrötta "spyflugor" som tinat fram var den stora sköldpaddan mycket snabbt framme. Även i somras när jag la ner små maskar satte hon rekord i dammsim!

Något vi upptäckte snabbt var att akvariefiskar, typ neontetror, som syns väldigt bra i akvarium inte alls syns i damm, därför inskaffades fyra guldfiskar.


Guldfiskarna som köptes i somras

I höst tog vi in "dammen" och bytte ut dammpumpen mot akvariepumpen. Det var ett bra byte, sedan i september har jag aldrig behövt rengöra filtret medans jag i somras fick rengöra filtret i dammpumpen 1-2ggr i veckan!


Fiskarna har lärt sig hur nära sköldpaddorna man kan simma...

Spolarvätska


I söndags på väg hem från Åre stannade vi till för att tanka i Krokom och där säljer dom spolarvätska från pump -det har vi inte i Grannäs!

tisdag 12 januari 2010

Tack


Nu ska jag gå över med en blomma till farmor och farfar/ mina svärföräldrar. Det är ett litet tack för att dom än en gång ställde upp och passade och skötte om hus och djur så att vi kunde åka till Åre.

Årebilder


Åreskutan från Förberget


Min son A, min dotter C och kusin M på Förbergets topp med Åreskutan i bakgrunden.


Hyrde i år skidor för att testa nytt då jag "vuxit ur" mina gamla skidor men dom här kändes inte bra...

måndag 11 januari 2010

Julgranen

Detta är en mycket smart uppfinning. Man fyller "paketet" med vatten och via slangen som man sticker ner i julgransfoten fylls vattnet på allt eftersom det behövs. Synd bara att det är rosa band men det syns inte när den ligger under grannen. Den smälte så bra in med dom andra paketen att kusin L tog fram det på julafton för att kolla vem paketet var till...

Det löser sig...

När man varit borta ett tag så är det alltid något som hänt här hemma. Det som jag upptäckte den här gången var att min vita socka som försvann när jag packade till Åre låg under köksbordet -väl tuggad! När hela familjen packade förra helgen gick Nala, vår stövare och övervakade allt vi gjorde.  Hon ville helt klart skapa sig en uppfattning om läget! I denna förvirring som rådde innan vi åkte plockad Nala åt sig ett "minne", så nu vet vi var den tog vägen...


Min fd vita socka...

En annan sak som vi upptäckte så fort vi steg ur bilen var att det luktade kattpink i garaget. Marianne, en av våra katter bor i garaget under vintern när det är kallt. Marianne går helst inte på kattlådan utan hon vill gå ut och göra sina behov i snön. Under hela hösten har kattlådan stått "oanvänd" i garaget men nu var den använd men dock luktfri, lukten kom från torkrummet. Efter att jag sniffat, luktat och flyttat på saker lokaliserar jag lukten till golvbrunnen. Efter att jag hällt vatten i golvbrunnen försvann lukten -klok katt! Hon har nog hört uttrycket: -Det löser sig, sa han som sket i vasken!

söndag 10 januari 2010

Hemma

Nu är vi hemma igen efter en vecka i ett KALLT Åre. Av sju planerade dagar blev det fyra skiddagar och endast en av dessa hade normaltemperatur, det var i måndags (4/1) och då var det bara -13! Tisdag, onsdag och torsdag hade vi mellan -28 och -31. Då var det endast mellan -18 och -24 i backen, så dom andra gjorde några tappra försök -det är nog en av de få gånger man frivilligt anmäler sig till kökstjänst på semestern och det gjorde JAG!
I torsdag gjorde jag veckans fynd -Jag köpte ansiktsmasker till oss alla och dom var värda varenda krona.

Jag i veckans räddning -ansiktsmask!

Men även om veckan var kall så hade vi jättetrevligt. Vi bowlade, spelade kort, shopade, åt gott och framförallt så fick vi skratta gott och inte bara en gång, utan flera, men det är ju så när man är i glada vänners lag och alla känner sig bekväma och kan bjuda på sig själv...

lördag 2 januari 2010

Packa



Renar brukar vara obligatoriskt på och vid vägen när vi kör till Åre.

Ikväll är det packning som gäller, i morgon åker vi till Åre.
PS.  Ni ser väl att det är text på bilden? -YES, I did it!  DS.

fredag 1 januari 2010

Nytt År

GOD FORTSÄTTNING PÅ 2010!
Jag har börjat det nya året med att ladda ner datorns bilder på skivor. Har suttit hela kvällen med detta, allt pga att jag såg en annan bloggare som hade lagt in sitt namn på bilderna. Och kan hon så kan jag... Och hur kommer det sig då att jag måste spara alla bilder som ligger på datorn? Vet inte, men för två månader sedan laddade vi (jag och min dotter) hem ett bildprogram från nätet och detta program "lägger sig över" bilderna så vi inte kan lägga in texter på bilderna som det tidigare gick (tror jag). I vilket fall som helst så är det bra att lägga bilderna på skivor för dom tar upp en hel del plats, skulle tro att det blir ca 25 skivor. Sedan händer det ju att både datorer och folk bryter ihop och då kan det vara bra att ha "bäckuppat"!

Ibland så tror man att man vet vad man gör och ibland visar det sig att man inte vet...

I går när jag satt och skulle svara på några mail och jag tyckte att några av tangenterna på tangentbordet inte var så lättryckta som dom borde... Jag vände på tangentbordet som är trådlöst och knackade lite försiktigt, åt än det en och än det andra hållet. Sedan när jag ska skriva så fungerar ingen tangent! Aha, tänker jag, jag har tryckt på någon av tangenterna, där på kanten när jag höll tangentbordet upp och ner. Jag satte mig och började prova alla F-tangenter i överkant -ingen var den rätta. Jag fortsatte vidare med alla tangenter och alla tänkbara kombinationer på tangenter -inget funkar. Då ringer jag runt till de i min bekantskapskrets som jag tror ska kunna dessa problem -ingen vet hur man ska lösa problemet. Jaha, då är det bara att ge sig. Jag informerar barnen och dom är väl inte så deltagande eftersom dom har egna datorer... Sedan när min man kommer hem så tycker jag att det är lika bra att berätta att det är fel på tangenbordet så han inte ska bli överaskad och på dåligt humör.
-Ok, svarar han och sätter sig vid datorn.
-Har du kollat batterierna, frågar han? Du kan ju ha skakat så det inte är kontakt?
-Ja, jag har redan kollat, svarar jag. Dom sitter bra.
-Jamen, har du kollat så det är ström i dom?
-Nä, svarar jag.
Jag säger bara: Gissa vad problemet var?

Ja, och till det här kan man lägga flera utryck för avsaknad av intelligens, tex:
-Hon är inte dum, hon har bara otur när hon tänker.
Eller hon har:
-Långa ledningar.
-Glapp kontakt.
-Radioskugga.
-Boskapen på grönbete.
-Virus på hårddisken.
-Tomtar på loftet.