torsdag 17 december 2009

Julklappsbyte

Efter mitt inlägg 5 december om julklappar och julspel så har jag fått en del kommentarer, men bara muntligt. Bla tyckte min man att det skulle vara Cluedo-fritt på julafton, han antydde något om Margareta Krook och Fia med knuff...
Men åter till julklappsbyten i olika former. Tänkte berätta om ett av förslagen till julklappsbyte i två olika utföranden som jag fått.

Variant 1.
Alla som ska vara med i julklappsbytet köper en julklapp för ett förutbestämt belopp, låt säga 300kr. På julafton lägger man dessa julklappar i en hög -omärkta. Alla som lämnat julklapp får en lott dvs om man är 6 personer som deltar så har man 6 lotter. Alla får ta en lott. Den som får nr1 börjar och tar valfritt paket ur högen. Nr1 öppnar sin julklapp. Här går turen över till nr2. Nr2 får antingen välja nr1´s julklapp eller välja ett paket. Låt säga att nr2 tar ett paket ur högen och öppnar detta då går turen över till nr3. Nr3 får också välja om han vill ha nr1, nr2´s julklapp eller ett ur högen, men han får endast välja en julklapp. Låt säga att nr3 väljer nr1´s julklapp då får nr1 återigen välja en julklapp ur högen och öppna denna. Så här fortsätter man tills alla julklappar är utdelade och öppnade.

Variant 2
Alla som ska vara med i julklappsbytet köper en julklapp för ett förutbestömt belopp, låt säga 300kr. På julafton lägger man dessa julklappar i en hög -märkta med nummer, lika många nummer som deltagare. Alla som lämnat julklapp får en lott dvs om man är 6 personer som deltar så har man 6 lotter och 6 paket. Alla får ta en lott. Den som får nr1 tar paketet som är märkt med nr1, den som får lott nr2 får paket nr2 osv.

Här kommer mina funderingar och värderingar: Variant 1 är lite krångligare men det är nog större chans att man får det man vill ha och iomed att man kan byta mellan varann så behöver inte julklappen vara 100% "unisex" men å andra sidan är variant 2 bedtydligt enklare och alla förstår reglerna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar