fredag 7 mars 2014

Surhöna

Hönan med sina ruvägg
 
Idag efter jag hade städat i hönshuset la jag under en höna. Har faktiskt haft surhönor sedan i januari men jag har varit rädd att det ska bli för kallt för ev kycklingar som kläcks under vintern. Men med facit i hand så skulle jag ha kunnat lägga under hönorna och låtit dem ruva fram kycklingar när vi nu haft en rekordvarm vinter...
Är lite osäker om det ev är två hönor som blivit sura så jag la ägg i två reden. Äggen som jag la i redena har redan ruvats några dagar så exakt när kycklingarna kommer blir en överraskning ;-)

3 kommentarer:

 1. Terve Christina i Grannäs !
  Jag är inte säkert, vad surhöna menar ? Inte kycklingar ? Men surhönar kan ha projekt arbeta ha kycklingar med märkad ägg. Briljant !
  När vi var unga, vi satte ägg till skatans näs i trä, och väntade varje morgon ! Det var skoj för unga. Inga kycklingar men bra vetande.
  Hoppas du har bättre och kan njuta nya kycklingar.
  Inte min väder här. Efter -40 har varir 6 veckor plus. Snö 70 cm, men inte vinter ? +2 i mars. Måste ta Akmels vetande tillbaka.
  t.lapp i Sirkka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Surhöna är en höna som ligger på äggen tills det har kläckts kycklingar. Hönan går bara upp för att äta och bajsa. Men när surhönan är uppe passar oftast en av dom andra hönorna med att smita in i surhönans rede och lägga ägg. Men om jag har satt ett X på äggen som ska bli kycklingar kan jag ta bort det nya ägget.
   Här är det inte heller någon vinter, +2,6 grader och regn. Snart är snön borta...

   Radera
  2. Kiitos Kirsti !
   Tieto lisää tuskaa. Vetande ökar smärtan. Kanske på latin är bäst ? Skall lära svensk först.
   Akmel spåman,trollkarl visste. Har seita, forngrav i Kevitsafjället nära Kevitsa Mining tar nickel, koppar, guld för människor, för oss. Och vi behöver bara...ägg.
   t.lapp i Sirkka

   Radera