tisdag 15 december 2009

Ät upp!

Följande nyhet finns att läsa på Jordbruksverkets hemsida:

      Att äta upp är lika viktigt som att välja klimatsmart mat.
Vilka livsmedel vi väljer att konsumera har stor påverkan på klimat och miljö, visar en ny rapport från Jordbruksverket. I rapporten analyseras hypotetiska konsumtionsscenarier för att se vilken påverkan konsumtionen av jordbruksvaror har på bland annat växthusgaser, växtnäringsläckage och landskapsmiljöer.

      Svinnet har lika stor klimatpåverkan som nötköttet.
Konsumtionen av nöt, lamm, kyckling- och griskött svarar för tio procent av våra totala klimatpåverkande utsläpp. Det är främst nötkreatur och får som har negativ påverkan på klimatet. Samtidigt finns det ett starkt och viktigt samspel mellan dessa djurslag och andra miljömål. Betande djur är till exempel en förutsättning för att bevara vissa landskapsmiljöer och de växt- och djurarter som lever där. Om man skulle ersätta allt nötkött med kött av gris och kyckling skulle de totala utsläppen av växthusgaser kunna minska med fem procent.
— Om man istället skulle sluta slänga mat och samtidigt äta lagom mycket, skulle växthusgasutsläppen från konsumtionen kunna minska lika mycket, berättar Jordbruksverkets utredare Sara Johansson. Totalt sett blir miljöeffekterna ungefär desamma i båda scenarierna.

länk till jordbruksverket där hela artikeln finns.

När jag läser det här så känner jag sponant att det enkla och självklara ibland är så enkelt att det glöms bort...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar