söndag 10 juni 2012

Listiga tjuvar

Plundrade ägg

I onsdags hade jag turen att fånga en av de två skator som terroriserat hos hönsen hela våren men också hos alla andra småfåglar runt gården. Ja, man kan inte annat säga än att skator är både listiga och tjuvaktiga för både när dom plundrat i hönshuset och hos andra fåglar så har en plundrat och den andra har suttit på vakt under räden! Jag har försökt hinna före skatorna för att få några ägg men lika ofta har jag bara kunnat plocka ut ett tomt äggskal. Inte har någon av hönorna velat lägga sig "sur" heller och det har varit lika bra eftersom skatorna tom plundrat under tiden hönsen värpt!

Skatan

Så när jag fångat och oskadliggjort skatan så hängde jag upp den på hönsgården. Skator är som sagt smarta och kommer inte gärna i närheten av en annan skata som är död.
Kollade upp vad som gäller angående skyddsjakt och enligt jaktförordningen, bilaga 4 så får man ta bort skator året om: "som kommer in på gård eller i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet får jagas den 1 juli-den 30 juni."

Nu har lugnet lagt sig och jag har bara plockat hela fina ägg från hönshuset ;-D

2 kommentarer:

  1. Vi har enormt mycket skator, grannen och min man skjuter bort flera lite nu och då just för att de tar ägg från spovar, tofsvipor och småfåglar.
    En sak använder vi dom till, hm vi föder dom faktiskt, de får alla sorkar som katterna bär hem. Vi kastar upp kadavren på vedhustaket så efter en stund är de borta.
    Atle, vår hund är expert på sorkjakt och kan sällan låta bli ett kadaver som ligger serverat på gårdsplanen och i sophinken vill jag inte ha dom.

    SvaraRadera
  2. Jaa dom är ena rackare Förstår dig.. att ditt tålamod tod slut och måttet nu var rågat Nån ordning får det ju vara på en skatas framfusiga tjuvaktighet Det finns fler av den typen..såg lillräven gå förbi "gumman och helt fräckt och orädd i dagtid smita in i Kjell och sivs ladugård..Förstår inte vad som tagit åt dom ..lite föda kanske nu när sork och andra gnagare minskat drastiskt Inte så mycke grodor heller En och annan har jag sett mosad efter vägen..men dom har anra tjuvaktig fräckis hunnit före och tagit.. Fiskmåsarna..hoppas det varningen hjälper till att hålla dom borta

    SvaraRadera